A nyugállományú katonákat sem felejti el a Magyar Honvédség

Megosztás

Szeretnék, ha minél több fiatal érezné fontosnak a haza szolgálatát – mondta Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humán politikáért felelős államtitkára Debrecenben, ebben pedig a nyugállományú katonák segítségére is számítanak, emellett jövőre is folytatják a nyugdíjasoknak szervezett találkozókat, februárban Szolnokon, áprilisban pedig Budapesten.

December 11-én, az Obsitos Program keretében, a Bocskai István 11. páncélozott hajdúdandárnál a nyugállományú katonáknak rendezett fórumán Gion Gábor azt mondta, “Önök kiváló segítők lehetnek, hiszen honvédségi múltjukkal hitelesen ösztönözhetik a fiatalokat”.

Az államtitkár hangsúlyozta a honvédelmi közeget támogató nyugdíjas katonákkal való együttműködést, valamint a bennük rejlő szellemi, fizikai és mentális potenciált.

A hosszú távú célokat a 2009-2034 közötti időszakra kidolgozott idősügyi nemzeti stratégiában határozták meg. Elindult az egészségmegérző szenior, illetve szenior prémium program is, ez egészségügyi szűrővizsgálatokat, egyéni életmód-tanácsadást biztosít az idősek számára.

„Aktív életük után számíthatnak a honvédség nagy családjára” – mondta az államtitkár. Ennek egyik eleme a katonák egzisztenciális jóléte, amit a 2015-ben megvalósuló vásárlói kedvezményrendszer hivatott biztosítani. Ehhez telefonos applikáció is készül.

Annak érdekében, hogy minden szükséges információi eljusson az idősekhez, jövőre is folytatják a nyugdíjasoknak szervezett találkozókat, februárban Szolnokon, áprilisban pedig Budapesten.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke felszólalásában arról beszélt, a leghatásosabb toborzás, ha a nagyszülők, szülők elmondják a fiataloknak, hogy jó katonának lenni.

Ezután részletekbe menően ismertették a haderőreform eddig megvalósult lépéseit és a várható honvédségi és védelmiipari-fejlesztéseket.

Kép: MTI/Lehoczky Péter

Kapcsolódó cikkek